pátek 26. února 2016

ARISTOTELES A DANTE ODHALUJÍ ZÁHADY VESMÍRU

Název: Aristoteles a Dante odhalují záhady vesmíru
Orig.název: Aristotle and Dante Discover the Secret of the Universe 
Autor: Benjamin Alire Sáenz
Rok vydání: 2015
Počet stran: 368
Nakladatelství: Albatros media - CooBoo
Vazba knihy: pevná
ISBN: 978-80-7544-005-1

Anotace: Aristoteles je naštvaný teenager, který má bratra ve vězení. Dante je všeználek s nezvyklým  pohledem na svět. Tihle dva kluci se potkají na koupališti a zdá se, že nemají zhola nic společného. Ale protože jsou oba samotáři, začnou spolu trávit čas a zjistí, že jejich přátelství je opravdu neobyčejné - takové to, které změní životy a vydrží navždycky. A díky němu také Ari i Dante zjistí ty nejdůležitější pravdy o sobě samých a o tom, jakými lidmi by se chtěli stát.

Recenze: Aristoteles a Dante. Dva osamělí kluci, pro něž je vzájemné kamarádství naprosto vším.

Příběh odehrávající se v 80. letech je psaný z pohledu mladého mexického chlapce Ariho, který od té doby, co se jeho otec vrátil z války a jeho starší bratr byl uvězněn, neustále přemýšlí nad smyslem svého bytí, životem a smyslem všeho vůbec. Jednoho dne na koupališti potká energického, zábavného a pro něj tak trochu tajemného Danteho, který ho začne učit plavat a zanedlouho se z obou stanou nerozluční kamarádi. Jejich vztah se však začíná měnit ve chvíli, kdy jeden z chlapců přizná, jak moc pro něj ten druhý znamená.

Vedlejší dějovou linií je Ariho snaha o rozluštění rodinného tajemství, které se týká jeho bratra, který když byl Ari malý provedl něco za co byl odsouzen. O co šlo a jestli v tom náhodou sám Ari nehrál nějakou roli se však zatím od nikoho nedozvěděl. Jeho rodiče ani jeho starší sestry o tom nechtějí mluvit a chovají se jako by jejich starší bratr nikdy neexistoval. Arimu ale bratr chybí čím dál tím víc a mlčení ostatních je pro něj o to víc frustrující.
 
Nejen Ariho, ale i Danteho rodiče hrají díky nešťastným událostem, které postihnou oba chlapce v příběhu důležitou roli. Čtyři naprosto rozdílní lidé, kteří jednotlivé kapitoly a celý příběh postupně stmelují a dávají mu jakýsi řád. Díky nim si také Ari uvědomí, co je pro něj v životě nejdůležitější. Být sám sebou a odhalit tak záhady vesmíru.
    
Závěr: Úžasný příběh, který se díky většímu písmu a kratším kapitolám čte úplně sám. Pokud jste například četli Všechny malé zázraky od J.Niven a líbili se Vám tak směle do Aristotela a Danteho. Atmosféra knihy je hodně podobná.

Hodnocení: Doporučuji nejen mladším generacím, ale i dospělým, kteří mají rádi inteligentní, možná až trochu filozofičtější příběhy o dospívání a formování vlastního já. ***** z 5 (95%) 
 
Zajímavost: Příběh je velmi volně inspirován autorovým životem. Sám se totiž potýkal s podobnými problémy jako Aristoteles a svou orientaci tajil až do svých padesáti let, kdy se konečně rozhodl přiznat si, kdo opravdu je a vyjít se svým tajemstvím na veřejnost.

Žádné komentáře:

Okomentovat